Translate

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Καινούρια χρονιά-καινούριο πρόγραμμα eTwinning

       
                                                                                                                                                             Μια καινούρια χρονιά ξεκινά και γεμάτη όρεξη με τα πεμπτάκια μου αποφασίσαμε να ασχοληθούμε δια θεματικά με ένα καινούριο έργο που έχει ως βάση του την παράδοση τα ήθη και έθιμα του τόπου μας. Το έργο αυτό είναι ενταγμένο μέσα στα πλαίσια του eTwinning και σε συνεργασία με σχολεία από διάφορες χώρες θα μάθουμε τα δικά μας έθιμα αλλά και αυτά των άλλων χωρών.

Ένας πολύ σημαντικός τομέας της πολιτισμικής μας κληρονομιάς είναι τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις του λαού μας. Οι λέξεις αυτές συνδέονται στενά μεταξύ τους και συμπληρώνουν η μια την άλλη. Τα ήθη είναι οι αντιλήψεις, «οι άγραφοι νόμοι» κάθε κοινωνίας, ενώ τα έθιμα είναι οι πράξεις με τις οποίες εκφράζονται οι αντιλήψεις αυτές. Όταν τα έθιμα επαναλαμβάνονται σταθερά από γενιά σε γενιά, δημιουργούνται οι παραδόσεις.
Η ελληνική λαϊκή παράδοση περιλαμβάνει τον πολιτισμό που δημιουργήθηκε στα μεταβυζαντινά χρόνια και αποτελεί μια πλούσια πολιτισμική κληρονομιά. Η συλλογή στοιχείων για την κληρονομιά αυτή που μέρα με τη μέρα χάνεται και η διάσωση των έργων του λαϊκού μας πολιτισμού είναι πολύ σημαντικές. Ο λαϊκός πολιτισμός μπορεί να φανεί χρήσιμος σε πολλούς τομείς και να βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός τόπου με διάφορους τρόπους:
- Οι γνώσεις σχετικά με την παραδοσιακή γεωργία και κτηνοτροφία μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία βιολογικών προϊόντων.
- Οι γνώσεις για την παραδοσιακή ιατρική και φαρμακευτική μπορούν να φανούν χρήσιμες για την επεξεργασία φυτών και βοτάνων που χρησιμοποιούνται στις επιστήμες της υγείας και στον καλλωπισμό.
- Οι γνώσεις για την παραδοσιακή διατροφή μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία εργαστηρίων προϊόντων τοπικής παραδοσιακής διατροφής και εστιατορίων ειδικευμένων στην τοπική παραδοσιακή κουζίνα
- Οι γνώσεις για την παραδοσιακή τέχνη μπορούν να φανούν χρήσιμες για τη δημιουργία εργαστηρίων έργων τέχνης που θα εμπνέονται από την παράδοση. Το υλικό που θα συγκεντρωθεί από όλα αυτά μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα ενός τοπικού μουσείου και να παρουσιαστεί σε εκδηλώσεις σχετικές με τον τοπικό πολιτισμό
- Μπορεί να αναπτυχθεί πολιτισμικός τουρισμός και άλλες μορφές ήπιου τουρισμού και να δημιουργηθούν καινούργιες επαγγελματικές δυνατότητες για τους νέους ανθρώπους.
- Η επαφή με το λαϊκό πολιτισμό θα γνωρίσει στους νέους έναν τρόπο ζωής και μια αισθητική ου βασίζονταν στο μέτρο, στην αρμονία και στο σεβασμό του περιβάλλοντος. Έτσι μπορεί, πιθανόν, να επηρεαστεί και ο δικός τους τρόπος ζωής στο θέμα αυτό.

Αυτά είναι ορισμένα σημαντικά στοιχεία που δανείστηκα από το βιβλίο Οικιακής Οικονόμιας της Β΄Γυμνασίου και μας εξηγούν την σημασία που έχει να γνωρίζουμε τα έθιμα και τις παραδόσεις μας ως λαός.
Με αυτό το logo ξεκινήσαμε λοιπόν κι εμείς το έργο μας και η πρώτη μας δουλειά ήταν να ζωγραφίσουμε τον τίτλο του έργου.
Τα παιδιά έβαλαν την φαντασία τους και έφτιαξαν υπέροχες ζωγραφιές!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Καλή αρχή παιδιά!!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου