Translate

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Μονοσύλλαβες ,δισύλλαβες .....

Είναι γνωστό πως τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα τους κανόνες της γραμματικής  μέσα από το παιχνίδι και όχι το ¨απέξω¨που ίσχυε στην εποχή μας.Έτσι πρακτικά μπορούν να τους εφαρμόζουν και να αναγνωρίζουν το φαινόμενο όταν το συναντούν.
Η αφορμή δόθηκε από την 4η άσκηση του βιβλίου εργασιών της γλώσσας στην ενότητα ¨Με το ¨σεις και με το σας¨ που τα παιδιά έπρεπε να συλλαβίσουν τις λέξεις και να βρουν τον αριθμό των συλλαβών τους.Το παιχνίδι το παίξαμε στην τάξη αλλά άλλη χάρη έχει το ¨ζωντανό ¨παιχνίδι στην αυλή του σχολείου μας.Την ιδέα την πήρα από την φίλη μου την Ιωάννα  από την Θεσσαλονίκη και την προσάρμοσα στην δική μου τάξη.
Χώρισα τα παιδιά σε 2 ομάδες και έδωσα σε καθεμιά ένα πακέτο 15 λέξεων.Σε  απόσταση μικρή από τις ομάδες τοποθέτησα τις κατηγορίες των μονοσύλλαβων ,δισύλλαβων ,τρισύλλαβων και πολυσύλλαβων λέξεων .Κάθε παιδί έπαιρνε ένα χαρτάκι και αφού συλλάβιζε τις λέξεις τις τοποθετούσε τη λέξη  στη σωστή κατηγορία.




Δεν συζητώ για το πάθος των παιδιών και τους πανηγυρισμούς που έκαναν όταν κέρδιζαν.
Το παιχνίδι το παίξαμε 4 φορές και το αποτέλεσμα ήταν 2-2.Έτσι όλοι έφυγαν χαρούμενοι για να συνεχίσουμε  το μάθημα στην τάξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου